تبلت و موبايل امروزه به يک ابزار براي بازي کردن کودکان تبديل شده است. اين دو تکنولوژي عضوي جدا نشدني از زندگي کودکان است. شما بايد بدانيد چگونه از وابسته شدن کودک تان به موبايل و تبلت جلوگيري کرده و حداکثر روزي چند دقيقه مي تواند با آنها بازي کند.
نمی دانيم ميانگين هوش کودکان نسل ما با ميانگين هوش بچه هاي امروزي چقدر تفاوت دارد. اما بديهي است که فراواني نعمت به بچههاي امروزي مهارتهايي را ياد میدهد که نسل ما در سالهاي جواني و ميانسالي هم از پس آموختنشان برنمیآيد. تکنولوژي با سرعت سرسامآوري پيش میرود و براي مايي که اوج مدرن بودنمان در کودکي به آتاریهاي دستي يا بازيهاي ابتدايي ويدئويي محدود میشده، پيش رفتن با اين سرعت کار سادهاي نيست.
براي کوچولويم موبايل بخرم؟
آوا چهار ساله است. اتاقش را عروسکهاي رنگارنگ پر کردهاند اما هيچ چيز مثل تلفن همراه مادرش او را سرگرم نمیکند. مادر آوا تصميم گرفته براي تولد چهارسالگي او برايش يک تلفن همراه هوشمند بخرد. به نظرش با چنين هدیهاي نهتنها او را ذوقزده میکند بلکه با يک تير دو نشان ديگر هم میزند؛ آوا میتواند از اين به بعد با تلفن همراه خودش با مادربزرگش صحبت کند و دلتنگي سرکار بودن پدرش را هم آسانتر تحمل کند و از طرف ديگر بازيهايي که روي گوشیاش نصب میشود، جمله هميشگي «حوصله ام سر رفته!» را از سر او بيرون میکند و به مادرش وقت بيشتري براي رسيدگي به کارهايش را میدهد.
با کمي اغراق میتوانيم بگوييم که خريد تلفن همراه براي يک کودک چهار، پنج ساله بدترين گزينه ممکن است. بچهها در اين سن نياز اورژانسي به برقراري ارتباط تلفني ندارند و از طرف ديگر با چسبيدن به اين تکنولوژي آسیبهاي زيادي را هم به جسم و روان خود وارد میکنند.
-مدام لمس کردن صفحه گوشي هنگام بازي کردن، مفاصل انگشتان را دچار مشکلاتي جدي میکند که درمان کردنش حتي در ابتداي ابتلا هم ساده نيست و بعد از گذشت مدتي، درمان اين آسيبها غيرممکن هم میشود.
-حاصل مدام بازي کردن با گوشي، چشمي هميشه خسته است.
-اين ابزارها آنقدر دلچسب هستند که بچهها بعد از مدتي استفاده به آنها اعتياد پيدا کنند و هر روز ساعت بيشتري را براي بازي با آنها اختصاص دهند. تصور نکنيد اين بازيها فرزند شما را باهوشتر میکند، او به مرور علاوه بر مشکلات ذهني که پژوهشگران ادعا میکنند سراغش میآيد، دچار تیکهاي ظاهري هم میشود.
-بعضي از پژوهشگران معتقدند استفاده درازمدت از تلفن همراه، روي مغز تاثيري مخرب میگذارد و میتواند باعث ابتلا به سرطان مغز شود.
اگر میخواهيد به فرزندتان اجازه استفاده از تلفن همراه را بدهيد، آن را روي «فلايت مود» بگذاريد تا در معرض امواج مضر قرار نگيرد.استفاده از تلفن همراه در خانه را محدود کنيد،کودکــانبيشتر از هــر چيز از عادتهای شما الگو میگيرند.براي استفاده از تلفن همراه محدودیتهايي وضع کنيد.کودک چهار ساله شمانبايد بيشتر از نیمساعت در روز با چنين ابزاري سرگرم شود.از نظر مادر ستاره سرگرم کردن فرزند دوسالهاش با موبايل يک اشتباه بزرگ است. او به اين عقيده پژوهشگران که امواج تلفن همراه به مغز بچه ها آسيب میزندباور دارد و به همين دليل میخواهد با خريد تبلت فرزندش را با تکنولوژي آشنا کند.از نظر او دوست شدن با تکنولوژي نهتنها به نفع رشد ذهني فرزندش استو به او مهارتهاي تازهاي میآموزد بلکه باعث میشود کمتر به او بچسبد يادر مهمانی غر بزند.چرا بچهها عاشق تبلت هستند؟بچهها دوست دارند مثل شما راه بروند،حرف بزنند و خلاصه مثل شما زندگي کنند. نگاهي به عادتهاي فرزندتان بيندازيد. اگر سر شما توي کتاب باشد حتماً او هم عاشق کتاب میشود و اگر موبايل
صمیمیترين دوستتان باشد، براي گرفتن تلفن همراه شما حتي به گريه کردن هم متوسل میشود.دستهايش در خطر است.استفاده مداوم از صفحههاي نمايش لمسي میتواند انگشتان فرزند شما را به مشکلاتي دچار کند که هيچ متخصص ارتوپدي از پس درمانشان برنمی آيد.
شايد بچههاي چهار، پنج ساله بتوانند مهارت «تکرار يک دستورالعمل» را با کمک تبلت ياد بگيرند و از طريق پخش موسيقي، بازي کردن و لمس تصادفي صفحه زودتر از همسالانشان اين توانايي ذهني را به دست بياورند اما سرگرم کردن کودکان دوساله با تبلت ايده خوبي به نظر نمی رسد.
تکنولوژي مزاياي زيادي دارد اما براي بچههاي زير دو سال، بازي کردن با پازل و اسباببازيهاي بسيار ساده از کشف قابلیتهاي ابزارهاي تکنولوژيک مفيدتر و تأثيرگذارتر است. آنها براي پرورش مهارتهاي ذهنيشان به مشاهده، شنيدن و لمس کردن دنياي اطرافشان نياز دارند.
بعد از رسيدن فرزندتان به سه سالگي میتوانيد برايش تبلت بخريد اما به شرط آنکه تنها نيم ساعت در روز سراغش برود. البته فرزند شما در هفت سالگي میتواند يک ساعت با اين وسيله جذاب وقت بگذراند.
بازيهاي ساده کودکانه نهتنها قدرت ذهن اين کودکان را بالا میبرد، بلکه به تواناییهاي جسمیشان هم کمک میکند.کودکي که به جاي مدام نشستن روي مبل و بازي با تبلت، روي زمين قدم برمي دارد، زمين میخورد و گاهي خرابکاري به بار میآورد در هماهنگ کردن ذهن و جسمش زودتر توانا میشود.
میدانيم که سر و کله زدن با يک بچه دو ساله آسان نيست و مادري کاري ۲۴ ساعته است. اما اين مسئوليتي است که خودتان پذيرفتهايد و نمیتوانيد بهخاطر سخت بودنش، راه هاي ميانبر مخرب را جايگزين راه اصلي کنيد.شما بايد ساعاتي از روز را کنار فرزندتان بنشينيد، اسباببازيهايش را روي زمين بريزيد و با هم بازيهاي تازهاي را تجربه کنيد.از طرف ديگر بايد به او اجازه دهيد که گاهي به تنهايي با وسايلش سرگرم شود، آنها را کشف کند و حتي به قيمت خرابکاري کردن خلاقيتش را پرورش دهد.
اگرنمیتوانيد ۲۴ ساعته مادري کنيد، او را به مهدکودک بفرستيد. فرزند دو ساله شما میتواند به چنين محيطي خو بگيرد و در کنار همسالانش سرگرم شود. شما هم میتوانيد انرژيتان را براي عصر و شب ذخيره کنيد تا در زمان بودنش در خانه، کم نياوريد.
تبلت بازي کودک، روزي چند دقيقه؟
متخصصان هشدار میدهند بيش از ۳۰ دقيقه در روز اجازه ندهيد فرزندتان از تبلت استفاده کند. در غير اين صورت در بزرگسالي دچار مشکلات استخواني، عضلاني و چشمي خواهد شد.
به گفته محققان استراليايي استفاده زياد از تبلت ها و گوشيهاي هوشمند میتواند بر سلامت کودکان در سنين بزرگسالي تأثير منفي بگذارد.محققان میگويند حداکثر زماني که کودک میتواند صرف استفاده از اين تکنولوژیها کند ۳۰ دقيقه است و استفاده بيش از اين مدت میتواند زمینهساز دردهاي کمر و گردن در بزرگسالي شود.
محققان دانشگاه کورتين براي اثبات اين قضيه ۱۵۹ کودک را زير نظر گرفتند که ۳۰ نفر آنها زير ۲ سال سن داشتند. نتايج بررسیها نشان داد ۷۰ درصد کودکان میتوانند از تبلت و گوشيهاي هوشمند استفاده کنند .
۶۰ درصد کودکان در استفاده از اين تکنولوژي زيادهروي میکنند و ۱۰ درصد بيش از يک ساعت از وقت خود را پاي تبلت و گوشي میگذرانند. ۴۰ درصد والدين معتقدند اين تکنولوژیها پرستاران نسل جديد کودکان هستند.
منبع : مجله سيب سبز/به کوشش : علي پرهيز/شرکت پویا گستر