هر سال همين اتفاق مي افتد. تقويم سال نو با حساب و کتاب هاي مشخصي همراه مي شود. «من کي هستم؟» «قرار است در اين زندگي به کجا برسم؟» «بايد چه تغييري کنم يا چه کاري را بهتر انجام دهم؟
براي بسياري از ما اين افکــــــــار در قالب يک تصميم واضح شکل مي گيرند:«وزنم را کــم مي کنم»، «تمام بدهي هايم را مي پردازم»، «سيگار را ترک مي کنم» درواقع براي بسياري از ما تصميم گرفتن، نوعي سرگرمي محسوب مي شود که تا چند روز يا چند هفته انرژي بگيريم و وقتي اوضاع سخت تر شد، رهايش کنيم.
شما نيز احتمالاً هدفي داريد که دوست داريد روي آن کار کنيد، پس چرا اين افکار شخصي ارزشمند و انگيزه را به استراتژي هاي عملي و تغييرات ماندگار تبديل نمي کنيد؟ محققان چندين بايد و نبايد مهم را پيشنهاد مي دهند:
بايدها را از خواسته هاي خود جدا کنيد.
رد صداهاي کوچکي را که در ذهنتان به شما مي گويند «منظم باش»، «وزن کم کن»، «داستان نويسي را شروع کن»، «فضاي مجازي را رها کن» و … بگيريد. آيا اين واقعاً خواسته خودتان است؟ آيا فکر مي کنيد کار درست همين است؟ يا اينکه تصور مي کنيد زير بار فشار جامعه يا آرزوهاي والدين، همسر يا دوستان خود خم شده ايد؟ براي تحقق يک هدف، بايد واقعاً به خاطر خودتان بخواهيد به آن دست پيدا کنيد.
يک برنامه واضح و مشخص بريزيد.
حتي اگر هدفتان متعلق به خودتان است، فقط با برداشتن گام هاي مشخص به ثمر مي رسيد. اينکه فقط بگویید: «وزن کم مي کنم» يا «پول پس انداز مي کنم» کافي نيست، چون تصميماتي مبهم هستند. درعوض هر روز از خودتان سوال کنيد چگونه مي توانيد واقعاً به اين هدف برسيد. نقشه تان را بکشيد و آن را ميان يک تقويم بگذاريد. همچنين به ديگران هم در مورد هدفتان بگوييد و نيز لازم است عادت هاي جديد خلق کنيد و رفتارهاي سالم را در وجود خود بگنجانيد.
از قدرت عادت ها آگاه باشيد.
همزمان با تصميم گرفتن، به اين فکر کنيد که چگونه رفتارهايي را که دوست داريد آنها را کنار بگذاريد، به شکل خودکار از شما سر مي زنند، مثلاً خود من اغلب متوجه مي شوم که در زمان استراحت در محل کار، در صفحات وب روي موضوعات مختلف کليک مي کنم و بعد، از اين ناراحت مي شوم که چرا آن ۱۵ دقيقه وقت را صرف سر زدن به نوشته هاي دوستانم نکردم؟ شما با کمي توجه مي توانيد با قدرت عادت هاي خود مبارزه کنيد و اجازه ندهيد عادت هاي بد به ايفاي نقش بپردازند. عادت هاي ما راحت اند و تغيير دادن آنها براي مدت کوتاهي اعصاب خرد کن و ناراحت کننده خواهد بود.
محدوديت هاي نيروي اراده خود را بشناسيد.
تحقيقات انجام شده توسط «روي باومايستر» و همکارانش نشان مي دهد که ما تنها نيروي اراده يا کنترل فردي بسيار داريم و اگر به سختي تلاش کنيم و در آن واحد روي چند چيز تمرکز داشته باشيم، اين منابع ارزشمند مي توانند هدر بروند. به همين علت است که جملات کاملي که زندگي شما را زيرورو مي کنند، مثلاً تغذيه سالم، ترک سيگار، ورزش منظم، پس انداز پول، مرتب کردن منزل، چک کردن مستمر ايميل ها و … محکوم به شکست هستند، مخصوصاً اگر همه اين تصميمات، برايتان جديد و غيرطبيعي باشند. در يک بازه زماني فقط يک يا حداکثر دو هدف را انتخاب کنيد و بدانيد که چه زماني احساس خستگي مي کنيد، چون شايد هدفتان متزلزل شده باشد. درواقع زماني که کنترل فردي شما تجديد قوا کرد، انگيزه تان هم برمي گردد، پس اگر روز بدي داشتيد، تسليم نشويد.
علاقه به خويشتن را تمرين کنيد.
به دليل قدرت شگفت انگيز عادت ها و نيز به اين دليل که نيروي اراده شما گاهي تحليل مي رود، شما يک انسان واقعي با عيب و نقص هاي خــــاص خودتان محسوب مي شويد و ممکن است در مسير پيشرفت تان سکندري بخوريد. شايد نااميد شده، احساس شکست کنيد و درنهايت تسليم شويد، اما اين کار را نکنيد. درعوض آنچه را که کريستين نف، روانشناس، علاقه به خويشتن ناميده است، تمرين کنيد. ما اغلب خودمان را با آدمهاي تنبل و کساني که به خودشان سخت نمي گيرند، يکي مي دانيم يعني گروهي از افراد که درواقع مستعد ابتلا به افسردگي، اضطراب، در خود فرورفتن و کمال گرايي مي شوند. اگر نياز داريد روي اين بخش کار کنيد، سراغ دوستي برويد که براي رسيدن به اهداف مهمي تلاش مي کند. آيا به او مي گوييد تسليم شود؟ يا او را شکست خورده و بازنده خطاب مي کنيد؟ نه! احتمالاً خود را بسيار مهربان نشان مي دهيد، پس چرا همان لطف و بخشندگي را در حق خودتان انجام نمي دهيد؟ امتحان کنيد.
اميدوارم در سال جديد به اهداف خود دست پيدا کنيد.
منبع:سایت ساوینا / به کوشش:هیات تحریریه