راضي و خوشحال بودن در محيط کار به ميزان علاقه فرد به کارش مرتبط است. اما راه هايي وجود دارد که بتوانيم بيشتر از محيط کار لذت ببريم. در اين مقاله راه کارهايي ساده به شما ارائه مي شود، تا بتوانيد سلامتي خود را در محيط کار بهبود بخشيد. از خستگي های روزانه به دور باشيد و با انرژی بيشتر روز کاری خود را آغاز نماييد.
زيرا ما فقط برای گذراندن زندگی و به دست آوردن پول کار نمي کنيم، بلکه کار يکي از شروط اساسي زندگي اجتماعي بشر است و جنبه ای غير قابل اجتناب از زندگي اکثر ماست. اين فعاليت اجتماعي نه تنها استقلال مالي فرد را تامين کرده بلکه نقش مهمي نيز در رشد شخصيت اجتماعي دارد. از طرف ديگر هر چه مدت زمان بيش تری را به کار اختصاص دهيم، بيش از پيش به تعادل آن با زندگي خصوصی خود پي مي بريم. هرچقدر ما برای کاری که انجام مي دهيم ارزش قائل شويم، بدين ترتيب بيش تر مي توانيم به پيشرفت و موفقيت برسيم. گرچه همه ما اين مسئله را مدنظر داريم؛ اما گاه در خلال روزمرگي ها ممکن است احساس خرسندی و رضايت نکنيم. رضايت شغلي يکي از موضوعات هميشه مطرح در سازمان ها بوده است. تناسب شغل با روحيات و شخصيت افراد از مواردی است که بسياری از صاحب نظران مديريت منابع انساني بر آن تاکيد ورزيده اند. علي رغم اين گونه توصيه ها کماکان رضايت شغلي يکي از چالش های مشترک مديران و کارکنان در سازمان هاست. يکي از فاکتورهای افزايش رضايت شغلي، تلاش برای کم کردن اثرات سوء جسمی و روحي شغل است. خستگي و دل زدگي از عوامل اصلي کاهش بهره وری و افزايش نارضايتي شغلي کارکنان است. از اين رو توجه به کاهش خستگي و بي ميلي در محيط کار بسيار مهم است. به طور مثال شما يک روز سخت کاری را دنبال مي کنيد که پر از تماس هاي تلفني و فشار کاري بي حد وحصر است. به همين دليل خستگي در ظهر امری بديهي به نظر مي رسد. راه کارهای ساده زير می تواند به شما در رفع خستگی کمک کند.
اولين راه کار آب درمانی است، اکثر ما زمانی که در محيط و اتاق کار خود قرار گرفته ايم، آن قدر در يک اتاق خنک و با سيستم تهويه هوا راحت هستيم که متوجه تشنگی خود نمي شويم. از دست دادن آب بدن مي تواند در شما احساس خستگي ايجاد کند. بنابراين، مصرف مقادير کافي آب در طول يک روز ضروري است. به اين ترتيب توصيه مي شود که آب را جايگزين سودا و آب ميوه های صنعتي کنيد.
راه کار دوم به مصرف تنقلات و ميان وعده ها مربوط مي شود. به جای استفاده از خوردني های ناسالمی مثل چيپس و بيسکويت از سيب، موز، لبنيات کم چرب، خيار و حتي هويج استفاده کنيد. هم چنين ميوه جات خشک شده و غلات سبوس دار گزينه های مناسبي برای ميان وعده هستند. کشمش، بادام و خشکبار هم تنقلات مقوی و سالمي هستند.
پيشنهاد بعدی اين است که هر روز ناهار ميل کنيد، بيشتر ما آن قدر سرمان شلوغ مي شود که نمي توانيم هيچ زماني را به ناهار خوردن اختصاص دهيم. از مضرات آن نيز بي خبر هستيم و نمي دانيم که اين کار باعث ايجاد کسالت و خواب آلودگی در ظهر مي شود. شما لازم نيست که هر روز يک وعده غذای کامل با انواع و اقسام پيش غذاها را ميل کنيد، اما حداقل مطمئن شويد که يک چيز کوچکي مي خوريد. نگذاريد گرسنه شويد وگرسنگي شما به حدی برسد که پرخوری کنيد. هر چند ساعت سعي کنيد که يک ماده غذايي سالم بخوريد. تنقلاتي مانند آب نبات و شکلات را در دسترس قرار ندهيد. نتايج بررسي ها نشان داده است تنقلات باعث مي شود فرد به خوردن وسوسه شود و طي يک سال ۲ يا ۳ کيلو اضافه وزن پيدا کند. سعي کنيد ناهار را بر روی ميز کار خود نخوريد. حتي اگر ۲۰دقيقه هم شده به خودتان استراحت دهيد و نهار را در جای ديگری ميل کنيد.
راه کار بعدی پرهيز خوردن غذای سنگين است. با وجودی که همه ما دوست داريم يک وعده ناهار کامل و سنگين بخوريم اما اين کار ممکن است بيش از آن چه که تصور مي کنيم به ما آسيب برساند. وعده های غذايي حاوی برنج، شما را خسته و خواب آلود مي کنند. اگر در محل کار و خارج از منزل غذا مي خوريد به يک ظرف سالاد و يک ساندويچ اکتفا کنيد. هم چنين اگر عادت به نوشيدن قهوه شيرين داريد، خوب است بدانيد که اين نوشيدني شما را تنبل و کسل و بي حوصله مي کند. بنابراين چای گياهي را جايگزين آن کنيد.
کارهای تلفني و ايميل هاي اداری را هر چه سريع تر انجام دهيد تا باری از دوش شما برداشته شود. تعلل يا پشت گوش انداختن امور، کارها را سخت تر خواهد کرد. حداقل روزی يک بار برای پياده روي برويد. نور خورشيد وفعاليت برای ايجاد تمرکز و حفظ روحيه مفيد است. هندزفری بخريد تا بتوانيد به هنگام مکالمه تلفني چند قدم راه برويد.
هنگام کار راست بنشينيد و شانه ها را به طرف پايين بدهيد. هر بار که طرز نشستن را درست کنيد، بلافاصله احساس راحتي و انرژی بيش تری خواهيد کرد. دست خود را به حالت سلام نظام روی پيشاني خود قرار دهيد. اگر چشم های شما احساس ناراحتي پيدا کرد بدانيد که نور محل کار شما بيش از حد زياد است.
شما مي توانيد با اين روش هاي ساده و لذت های کوچک، خستگی کاری خود را برطرف کنيد و از محيط کار خود لذت ببريد تا در زندگي شغلي خود موفق باشيد.از سوی ديگر راضي و خوشحال بودن در محيط کار به ميزان علاقه فرد به کارش مرتبط است. اما راه هايي وجود دارد که بتوانيم بيش تر از محيط کار لذت ببريم. برای همه ما پيش آمده است که گاهي در خلال روزمرگي ها احساس خرسندی و رضايت نکنيم. اما پيش از آن که به سراغ شکوفايي و موفقيت شغلي برويم نخست راجع به استرس؛ جزء لاينفک هر نوع فعاليتي اشاره کنيم.
مديريت عالي بر استرس شغلي
در فضای کار و فعاليت اجتماعي مسلما وجود فشارهای روحي طبيعي وعادي است. اين دشمن شماره يک تعادل شغلي، دائما ما را تهديد کرده و سعي دارد تا از ما پيشي بگيرد. اما برای کاهش تاثيرات منفي آن مي توان عوامل بروز استرس را شناخت.
شناسايي علائم
پيش بيني بروز عوامل زمينه ساز استرس نکته طلايي درمقابله با آن است. خستگي مفرط، شور وشوقي که زمينه بروز پيدا نکرده، هيجاناتي که با تغيير رنگ چهره نمايان مي شود و… از جمله حالاتي هستند که نبايد با عوامل استرس زا اشتباه گرفته شود. اگر با شنيدن هر جواب بله و نه از کوره در مي رويد و عصبانيت و بي حوصلگي در اغلب مواقع به سراغتان مي آيد، بايد گفت که اين مشکل تقريبا برای شما جدي شده است. عواملي که مي توانند در بلند مدت مضر باشند و انرژی شما را کاهش دهند از خود دور کنيد. برای کاهش استرس در محيط کار لازم است عوامل زير را مد نظر قرار دهيد.
توجه به کار زياد
به نظر مي رسد که اضافه کاری شيوه ای از زندگي شغلي محسوب مي شود. فراموش نکنيد که تلاش بي وقفه مي تواند فشار زيادی را به همراه داشته باشد که در طولاني مدت مشکلات خواب و ديگر ناراحتي های جسماني را در پي دارد.
تمرکز بر اهداف
بهتر است روی اهداف منطقي و دست يافتني تمرکز کنيد و برای رسيدن به آن ها برنامه ريزی صحيح داشته باشيد. اگر شغلتان طوری است که نمي توانيد چنين برنامه ريزی داشته باشيد، نهايت آرزوی خود در کار را در نظر بگيريد.
تناسب شغل با روحيات و شخصيت افراد از مواردی است که بسياری از صاحب نظران مديريت منابع انساني بر آن تاکيد ورزيده اند.علي رغم اين گونه توصيه ها کماکان رضايت شغلي يکي از چالش های مشترک مديران و کارکنان در سازمان هاست.
ياد بگيريد اگر فعاليتي را مي توانيد انجام دهيد به گونه ای سازنده، پاسخ منفي بدهيد و سپس در مورد شرايط تحقق برخي پروژه ها و تصميمات، با ديگران تبادل نظر داشته باشيد.
انتخاب يک فرد کمکي در مواقع کار زياد
شرايط را بررسي کنيد و ببينيد که در مواقعي که کارهاي زيادی براي انجام دادن داريد چه طور مي توانيد بخشي از آن را کم کرده و روی چه کسي مي توان حساب کرد. بهتر است با افراد مورد اعتماد رابطه صميمي داشته باشيد؛ چرا که اين افراد مي توانند به شما کمک کرده و استرس را کم کنند.
مديريت زمان را بياموزيد
يکي از فاکتورهاي استرس مي تواند احساس کوتاهي روز و عدم زمان کافي برای به اتمام رساندن مسئوليت های شغلي باشد که معمولا بسيار رايج است. برنامه ريزی به گونه اي متفاوت با هميشه و به بهترين نحو مي تواند راه حل های بسيار خوبي را پيش پاي شما بگذارد. برای مديريت دقيق تر بر زمان، اهداف خود را در طول ماه، هفته و روز را مشخص کنيد. در نتيجه مي توانيد کارهای مربوط به هر روز را بشناسيد. هيچ جادوی خاصي وجود ندارد؛ برنامه ريزی بهتر به کاهش سطح استرس کمک مي کند. در مرحله بعد، برای هر نوع فعاليتي، راه کار متناسب با آن را در نظر بگيريد. در اکثر مواقع، شرايط استرس زا زياد مهم نيستند، بلکه ارزشي که برای آن ها قائل مي شويم در روحيه ما تاثير مي گذارد.
راه کار عملي
تمام کارهايي را که بايد انجام دهيد به ترتيب اولويت ليست کنيد. شايد بسياری از ما تا به حال اين فهرست را تهيه کرده ايم اما به نتيجه ملموسي نرسيده باشيم. نکته مهم اين است که هر کاری را به اتمام رسانده ايد، از ليست خط بزنيد تا متوجه کم شدن مسئوليت ها شويد.
هنر ارتباط موفق با همکاران
موفقيت در کار و حرفه فقط به توانايي و استعداد ما وابسته نيست، بلکه کيفيت ارتباط ما با ديگران نيز بسيار مهم و تاثيرگذار است. اگر سطح اين روابط عالي باشد مي تواند تاثيری بسيار مطلوب و سازنده بر رفتار واخلاق داشته باشد و هم چنين باعث افزايش انگيزه و رقبت نيز مي شود. برعکس، شرايط نزاع گونه بين همکاران زندگي را دچار مشکل مي کند. مسلما جای تعجب نيست؛ از آن جا که ما وقت زيادی را با اطرافيانمان مي گذرانيم هر نوع رفتاری که با يکديگر داشته باشيم در زندگي خود ما نمود پيدا مي کند.
شرکت در جمعي صميمي و محيطي دوستانه
احساس تنهايي معمولا با نوعي استرس همراه است. در حالي که عضويت در گروه، احساس شکوفايي و موفقيت را در فرد ايجاد مي کند. در ابتدا خود را در مقابل جمع ضعيف مي بينيم و يا حتي مانعي را برای ارتباط با آن ها مي دانيم. توانايي در برقراری ارتباط، مهم است و اين که بتوانيم به يکديگر اعتماد کنيم در درجه اول اهميت قرار دارد. از طرف ديگر رفتار کم و بيش اجتماعي شما نيز حائز اهميت است. در غير اين صورت مطمئنا غرولندهای افراد را مي شنويد، برای رسيدن به اين هدف، سهيم شدن با ديگران در ايجاد جوي دوستانه لازم و ضروری به نظر مي رسد. راه کارهای ساده ای را در اين باره مي توانيد امتحان کنيد: روز تولد همکاران را به خاطر بسپاريد، برنامه ای ترتيب دهيد تا با هم به تئاتر، فروشگاه و… برويد. حتما نمونه های ديگری هم به ذهنتان خواهد رسيد.
ابراز علاقه به ديگران
هر کدام از ما معمولا در محل کار سعی داريم تا روابط را از نو بسازيم. رييس و همکاران را به طور ناخوداگاه رقيب و يا حتي گاه دشمن مي دانيم. برای اين که سردی روابط را به گرمي برسانيد، سعي کنيد تا آن ها را به خوبي بشناسيد. مطمئن باشيد که اين کار از آموزش مطالب تازه به کودکان، ساخت خانه جديد، نگه داری از بيمار و… مشکل تر نيست. ابراز احساسات و علاقه به آن ها، ثمرات مثبت خود را خيلي زود نشان مي دهد. اصلا فکر نمي کنيم که اين کليد طلايي رابطه موفق، چنين راه گشا باشد.
کنترل خوب بر اختلافات
بروز اختلاف در محيط کار تقريبا هميشه ديده مي شود. از آن جا که روابط انسان ها پيچيده است، در شرايط کاری برخي رفتارها تشديد مي شوند. همين مسائل باعث حاکم شدن جو سنگيني بر محيط است. با اين حال، مي توان برخي از اين اختلاف نظرها را حل کرد و يا حتي از بروز آن ها پيش گيری کرد. به چند توصيه در اين باره توجه کنيد: وقتي موضوعي خلاف نظر شماست، با فرد مسئول آن گفت و گو کنيد. هر چه زودتر مسائل مبهم را برای خود روشن کنيد. پيش از آن که رنج بکشيد، هر چه ناراحت تان کرده، بگوييد. انتقاد و داد وبيداد فايده ای ندارد! تمام صاحب نظران علوم ارتباطات به اين نکته اذعان دارند که: درگيری و دعوا با اطرافيان نه تنها مشکلات را حل نمي کند، بلکه نتيجه معکوس دارد. عادت کنيد راجع به خود و احساساتتان صحبت کنيد تا به راه حل های موثر دست يابيد. بهتر است برای حل اختلافات جدی سلسله مراتب را رعايت کنيم. حتي اگر نتيجه معجزه آسايي مشاهده نشود، همين که خود را در موقعيت قرار دهيد تغييراتي به وجود مي آيد.
رسيدن به زندگي عالي
در پايان لازم به ذکر است کار صد در صد ايده آل نيز مانند عشق ايده آل وجود ندارد! تغيير شغل هميشه بهترين راه حل نيست. نخست بايد به دنبال اين باشيم که فعاليت مان را موثر و مطلوب کنيم. شايد هميشه در انتخاب فعاليت اجتماعي آزاد نباشيم، اما مي توانيم رفتارمان را هر طور که بخواهيم اصلاح کنيم. مسلما بعضي شغل ها بسيار مشکل تر از بقيه هستند اما مسئله اين جا نيست. بلکه در واقع، روشي را که ما در انجام آن داريم مهم است. هرچه بيشتر به دنبال خوبي های آن باشيد، بيشتر نکات مثبت آن را کسب مي کنيد. برای اين که شادی را در کار خود بيابيد، سعي کنيد تا جايي که مي توانيد انگيزه لازم برای انجام آن را به کار بريد.
منبع: ماهنامه گزيده مديريت، ۱۵۸
به کوشش:بهداد محمدي