«آرام کردن خود در شرايط پراسترس» جزو هنرهاي هفتگانه ثبت نشده است اما اگر يک بار آن را تجربه کرده باشيد مي بينيد که انصافا جا دارد به عنوان هنر هشتم يک جايي اين را هم بگنجانند.
واقعيتش اين است که لذت و شيريني که در از بين بردن استرس منفي و غلبه بر آن هست، آن قدر زياد است که خاطره خوبش تا مدت ها با آدم مي ماند و اعتماد به انسان را زياد مي کند . اينجا از چند راهکار ساده ذکر مي کنيم . احتمالا اگر فکر کنيد، با توجه به شرايطتان چند راه ديگر هم مي توانيد پيش پاي خودتان بگذاريد.
با دست خودمان استرس ايجاد نکنيم. زلزله و مرگ و مريضي دست ما نيست. اما بعضي وقت ها خود انسان شخصا مي رود دنبال موقعيت هايي که برايش استرس آور هستند مثلا اين که دو هفته وقت داريم و بعد صبر مي کنيد شب قبل از امتحان که با استرس شروع به درس خواندن مي کنيم.
مسابقه ندهيم. هرکسي هرکاري کرد که ما نبايد انجام بدهيم. رقابت مثبت سازنده است ولي رقابت دائم و مقايسه با ديگران تا حد زيادي استرس ايجاد مي کند اين که فلاني خارج رفت من هم بايد بروم . پس تشخيص موقعيت ها خيلي مهم است.
فرار نکنيم. بنشينيم تکليف خودمان را باقضيه استرس آور مشخص کنيم. مي توانيم تغييرش دهيم يارش دوري کنيد در غير اين صورت بايد شجاعانه رفت دنيال راه چاره. مثلادر خيلي موارد مثل ترس از کنفرانس دادن واقعا فرار کردن از صورت مساله بي معني است. چون به هر حال اين هفته نشد هفته ديگر نوبت شماست. اين ترم نشد ترم بعدي هنوز هست. بنابراين بايد مانند يک انسان منطقي نشست با کمک گرفتن از بقيه يا هر راه خلاقانه اي مشکل را حل کرد.
فرار نکنيم۲: بعضي وقت ها قضيه خيلي جدي تر است . مرگ عزيزان يا از دست دادن يک عضو. آن موقع است که صبح تا شب خوابيدن بلاانقطلاع ، سيگار را با سيگار روشن کردن و…. اين ها دردي را دوا نمي کندبلکه دردهاي تازه اي را هم اضافه مي کند. پس بايد واقع بين بود و مشکل را پذيرفت . غرق کردن در عالم خيال و رويابافي خيلي شايع است. نشستن و فکر کردن که اي کاش فلان… يا اگر اين جوري نمي شد………. فقط زجر دادن خودمان است. پس به جاي حسرت خوردن دستتان را به زانوبزنيد و بلند شويد. کارسختي است اما ممکن است، اگر به تنهايي نشد از مشاور مي توان کمک گرفت.
حالا چي کار کنيم؟
ورزش کردن: ورزش کردن باعث بالارفتن کارايي دستگاه گردش خون و دستگاه تنفس مي شود. در نتيجه براي پيشگيري و درمان استرس مفيد است. پس بهتر است ورزشي که در آن تمرينات موزون، معتدل و يکنواخت وجوددارد، مثل قدم زدن،شناکردن و دوچرخه سواري. با خودمان قرار بگذاريم روزانه ۲۰دقيقه اين کار را انجام دهيم حالا اگر مشغله کاري اجازه نمي دهد روزي سه بار در هفته به ورزش بپردازيم. ثبت نام کردن در کلاس ورزش به خاطر وجود جو شاد آن و همچنين ديدن آدم ها و پيدا کردن دوست هاي جديد هم مي تواند موثر باشد . يوگا از بهترين تکنيک هاي تنفس، تن آرامي (ريلکسيشن) ، رها کردن ذهن و جسم و تعادل حرکتي براي روزهاي سخت زندگي خيلي مفيد است.
توکل به خدا کنيم: توکل و توسل ، خواندن قران و دعا و نماز ، گفتن ذکرهايي مثل صلوات و لاحول ولاقوه الابالله هم استرس را کم کي کند . اصلا همين که انسان سرش را روي مهر مي گذارد و با خدا حرف مي زند و دلش خالي مي شود خودش کلي آرامش بخش است.
خوب غذا بخوريم و بخوابيم:
جسمتان را که سالم نگه مي داريم نصف راه را رفته ايم اگر مشکل کم خوابي داريم با گياهان آرام بخش يا مراجعه به دکتر به داد بدنمان برسيم. اگر هم خودمان را به زور قهوه براي شب هاي امتحام بيدار نگه مي داريم کار کاملا اشتبه است. کافئيني که در قهوه موجود است به خاطر تاثيراتي که روي بدن مي گذارد باعث افزايش ضربان قلب مي شود. و در نهايت باعث افزايش اضطراب . البته اگر بيشتر از يک فنجان در طول روز خورده شود. غذاهاي چرب و خيلي شيرين وهمين طور غذاهايي که نمک زيادی دارند را بايد کمتر خورد.
درست تنفس کنيم: درست نفس کشيدن باعث مي شود ريتم فعاليت قلب و تنفس به وضع طبيعي برگردد، تنش عضلاني کاهش پيدا کند و باعث مي شود کم کم آرام شويد. .
مراجعه به مشاور: اينکه هر مدرسه و دانشگاه و … مراکز مشاوره دارد حتما دليلي داشته بنابراين اگر استرس زياد است و احساس مي کنيد احتياج به کمک داريم و به تنهايي و با استفاده از روش هاي مختلف نمي توان آن را کاهش داد به يک مشاور مراجعه کنيد. هر چقدر هم اين کار زودتر انجام شود بهتر است.چون اگر استرس مدت زمان زيادي با انسان بماند و مزمن شود کم کم تبديل به اضطراب مي شود و مثل آدامس به انسان مي چسبد و در شرايط پرتنش و کم تنش دست از سر انسان برنمي دارد. مشاورها معمولا تکنيک هايي را ياد مي دهند که راحت تر مي توانيم با شرايط کنار بياييم . حتي اگر تکنيک ها هم به کارمان نيايد همين که يکي پيدا شود که بتوان بدون خجالت پيش اش درد دل کرد کافي است.
منبع و ماخذ:
به کوشش: آتنا طوسيان