توسعۀ صنعتی کشور تنها هنگامی میسّر می گردد که پشتیبانی علمی و فنّی کافی در واحدهای تولیدی کشور انجام گـیرد به گونه ای که در کنار تجربه، دو بال برای جهش صنعتی و تسریع در توسعۀ کشور فراهم گردد.
در همین راستا، دو تن از کارشناسان برجستۀ واحد مهندسی شرکت پویاگستر خراسان، بر مبنای سیاستگذاری این سازمان، که تاکید بر بهبود پیوستۀ کیفیت محصول مبتنی بر دانش روز می باشد، پس از مدّتها تحقیق و بررسی در متون علمی بین المللی و استفاده از سالها تجربه، اقدام به نگارش کتاب قالبگیری الاستومرها نمودند که دانش نامه ای جامع در زمینۀ قالبگیری قطعات لاستیکی محسوب می گردد. این کتاب در ۱۵ فصل و در ۲۶۰ صفحه به شرح زیر منتشر شده است:
مقدمه
فصل اول: شناخت خواص شیمیایی ترموست الاستومر
فصل دوم: ترکیبات و تجهیزات
فصل سوم: مواد قالبگیری
فصل چهارم: طراحی محصول
فصل پنجم: تست مواد در TSEها
فصل ششم: جریان پلیمر
فصل هفتم: انواع روشهای قالبگیری و موضوعات مربوط به آن
فصل هشتم: قالبگیری فشاری
فصل نهم: قالبگیری انتقالی
فصل دهم: قالبگیری تزریقی
فصل یازدهم: سیلیکون رابر مایع
فصل دوازدهم: فرآیندهای ثانوی
فصل سیزدهم: فرآیند قالبگیری TSE
فصل چهاردهم: برنامه ریزی فرآیند تولید
فصل پانزدهم: طراحی قالب
ضرورت تالیف این کتاب: یکی از دغدغه های اصلی فعالان صنعت طراحی و تولید قطعات لاستیکی، نبود منبعی مناسب و قابل اعتماد به زبان فارسی است به گونه ای که حتی یک عنوان کتاب در زمینه قالبگیری و طراحی این مواد به زبان فارسی تاکنون منتشر نشده است. مولفان ضمن درک این نقیصه، و با در نظر گرفتن تجربیات خود، نکات، مفاهیم و استـانداردهای بین المللی ایـن صنعت را استخراج کرده و در این نوشتار ارائه می دهند لذا می توان ادعا کرد استفاده از کتاب «قالبگیری الاستومرها»، خواننده را از مراجعه به دهها کتاب به زبان انگلیسی بی نیاز می سازد. لازم به ذکر است که فصول این کتاب به گونه ای تنظیم یافته اند که هم مبتدیان و هم طراحان حرفه ای می توانند از آن بهره ور گردند.
از طرفی با توجه به اینکه مولفان محترم، خود از نزدیک درگیر صنعت طراحی و تولید قطعات لاستیکی بوده اند لذا به خوبی با موضوعات مهم، کمبودها، نیازها و ضرورتهای علمی این شاخۀ صنعتی آشنایی دارند. این مسئله محتوای کتاب را از سطحی صرفاً تئوری به مرجعی کاربردی تبدیل نموده است.
نویسندگان:
مهندس سعید حنایی، متولد ۱۳۶۵ دانش آموختۀ کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک در گرایش تبدیل انرژی از دانشگاه فردوسی مشهد بوده که از سال ۱۳۹۳ در بخش مهندسی شرکت پویاگستر خراسان مشغول به کار می باشد. ایشان ضمن مطالعه بر مباحث پیشرفتۀ انتقال جرم و انرژی و اگزرژی، ارائۀ ۹ مقاله در کنفرانس های بین المللی و یک مقاله در ژورنال International Journal of Exergy را در کارنامۀ خود دارد. وی پیش از این کتاب مرجع روانکاری و روانکارهای صنعتی را به بازار نشر ایران ارائه داده است. ضمن اینکه پژوهش وی با عنوان «مدلسازی ترمومکانیکی فرآیند FSW وبهینه سازی پارامترهای موثر» انجام گرفته در پژوهشکدۀ صنایع هوایی تهران توسط بنیاد ملی نخبگان مورد تمجید قرار گرفت.
مهندس نادر قمریان متولد ۱۳۵۸ دانش آموختۀ مهندسی مکانیک گرایش ساخت و تولید از دانشگاه شهید رجایی تهران است که از سال ۱۳۸۷ در بخش مهندسی شرکت پویا گستر خراسان مشغول به کار می باشد. او که کوله باری از تجربۀ فعالیت بیست ساله در صنعت کشور را به همراه دارد در زمینه طراحی خطوط رول فرم و شکل دهی فلزات و ماشین آلات صنایع غذایی تبحر بی نظیری را با خود یدک می کشد.
به قلم:مهدی وفایی