در اسفند ۹۵ سايپا از محصول جديدي به نام کوئيک رونمايي کرد. خودرويي که شباهت زيادي با ساينا دارد و در کلاس خودروهاي هاچ بک شهري جاي مي گيرد. البته ناگفته نماند که طبق معمول بر سر واژه ي کراس اور کوچک و هاچ بک شهري اختلاف نظر وجود دارد. اما از آنجا که کوئيک، پلتفرم ساينا را به امانت گرفته و مبناي طراحي آن يک خودروي هاچ بک است، شايد بهتر باشد که کوئيک را در کلاس هاچ بک شهري نسبتا بزرگ بشناسيم. کوئيک مي تواند به عنوان يکي از انتخابها در کلاس و قيمت خودروهايي مثل تيبا ۲ و پژو ۲۰۶ قرار بگيرد. اولين چيزي که خيلي از مشتريان براي اولويت بندي انتخابهايشان در نظر مي گيرند، قيمت اين اتومبيل است.
پيش بيني شده که کوئيک اتوماتيک حدود ۳۵ تا ۴۰ ميليون تومان قيمت دارد. شايد همين خبر، کمي نااميدکننده به نظر برسد و براي خودروي داخلي جديد، اين قيمت کمي زياد باشد، اما اگر دقت کرده باشيد به اتومات بودن اين خودرو اشاره کرديم. احتمالا اين خبر خوبي براي خانواده هاي ايراني است که مي توانند محصول جديد ايراني را که در مدل دنده اتومات هم عرضه مي شود، در گستره ي قيمتي بين ۳۵ تا ۴۰ ميليون توماني تهيه کنند. پس از ساينا، کوئيک دومين خودروي اتومات سايپا است. نکته ي ديگر آپشن هاي متنوع اين خودرو است. زماني که به امکانات و تجهيزات رفاهي اين هاچ بک ايراني نگاهي می اندازيم، خريد کوئيک شايد کمي وسوسه انگيز باشد.
يک خودروي پر امکانات
کوئيک قرار است در ۴ مدل ST، SE، SE-A و SE-A LUX عرضه شود. در تمام مدلهاي کوئيک، همانند ساينا و تيبا، از يک پيشرانه ي ۴ سيلندر با حجم دقيق ۱۵۰۳ سيسي (۱٫۵ ليتر) استفاده شده است. اين پيشرانه مي تواند قدرتي معادل ۸۷ اسب بخار در ۵۳۰۰ دور بر دقيقه و گشتاور ۱۲۸ نيوتون متر را در ۴۰۰۰ دور بر دقيقه توليد کند. پيشرانه ي کوئيک حدود ۲۰۰ سيسي از پرايد بيشتر بوده و توان توليدي آن هم حدود ۱۷ اسب بخار بيشتر است. پس احتمالا مي توانيم انتظار داشته باشيم که کوئيک عملکرد نسبتا خوبي به نمايش بگذارد. خودرويي که براي مصارف شهري و خانواده ي متوسط ايراني مناسب به نظر مي رسد. نکته ي اصلي نوع گيربکس هاي اين خودرو است. کوئيک در دو مدل اتـــومات CVT و دستي ۵ سرعته عرضه مي شود. تفاوت ۴ مدل نام برده در نوع جعبه دنده، مصرف سوخت و نوع فرمان است؛ مدلهاي ST و SE داراي فرمان هيدروليک و مصرف سوخت ۷ ليتر در ۱۰۰ کيلومتر هستند و به يک جعبه دنده ي دستي ۵ سرعته مجهز شده اند. مدلهاي SE-A و SE-A LUX هم داراي فرمان برقي و مصرف سوخت ۷٫۴ ليتر در ۱۰۰ کيلومتر هستند و از يک جعبه دنده ي اتوماتيک CVT سود مي برند. بنابراين اگر در نوع پيشرانه تنوعي به چشم نمي خورد اما مشتريان علاقمند به دنده اتومات، مي توانند کوئيک اتوماتيک را تهيه کنند. البته بايد منتظر ماند و ديد که عملکرد جعبه دنده ي خودکار CVT کوئيک در چه حد است.
نوبت به امکانات رفاهي اين خودرو مي رسد. شايد شنيدن سيستم استارت دکمه اي و سيستم ورود به خودرو بدون سوييچ براي يک خودروي ايراني، چيزي شبيه يک رويا باشد! حالا اين رويا به حقيقت پيوسته و سايپا در کاتالوگ کوئيک اعلام کرده که اين خودرو داراي دو سيستم نام برده شده است. شايد فناوري اين سامانه ها چيز خارق العاده اي نباشد ولي براي يک خودروي ايراني با قيمت زير ۴۰ ميليون تومان، قطعا جزو امکانات جذاب براي مشتريان داخلي است. قرار است در اين خودرو شاهد نمايشگر لمسي ۷ اينچي، مسيرياب، دوربين ديد عقب و کروز کنترل باشيم. خب، تا همين جا براي خانواده ي ايراني که با خودروهاي نسبتا ارزان قيمت کم امکانات آشنايي داشتند، ويژگي هاي گفته شده می تواند هيجان انگيز باشد! در کوئيک براي مسيريابي، يک نمايشگر لمسي ۷ اينچي در اختيار داريد. همچنين براي پارک کردن اتومبيل، دوربين ديد عقب در اختيارتان قرار گرفته تا با مانع يا خودروي پشتي تصادف نکنيد. به هنگام رانندگي هم از کروز کنترل براي ثابت نگه داشتن سرعت خودرو استفاده کنيد. اگر هم مدل اتومات را خريداري کرده باشيد که احتمالا رانندگي کم دردسري را در شلوغي و ترافيک شهر تجربه مي کنيد. صندلي هاي راننده کوئيک از نوع برقي با تنظيم چند حالته بوده و داراي آينه هاي جانبي با قابليت تنظيم برقي است.
کوئيک به کيسه هاي هواي راننده و سرنشين جلو مجهز شده است. نکته ي جالب در مورد کوئيک، سامانه هاي ايمني متنوع به کار رفته در آن است. کوئيک همانند بسياري از خودروهاي داخلي، سيستم ترمز ضد قفل (ABS) دارد. سيستم ترمز EBD از کاربردي ترين سامانه هاي ترمزي يک خودرو است. کوئيک هم به EBD مجهز شده است. اين سيستم نيروي ترمز را به طور الکترونيکي ميان چرخــــها با مقدار مختلف توزيع مي کند تا به هنگام ترمزگيري شديد پايدارتر باشد. ترمزگيري اضطراري (BA) هم از ديگر سيستمهاي به کار رفته در اين خودرو است. اين سامانه در شرايط اضطراري و ترمزگيري ناگهاني و شديد، حداکثر نيروي ترمز را براي توقف خودرو اعمال مي کند. کوئيک به سيستم کنترل پايداري (ESC) هم مجهز شده است. اين سامانه وقتي بر اثر ليز خوردن کنترل خودرو درحال خارج شدن از دست راننده است سعي مي کند کنترل اوضاع را به دست راننده برگرداند. کوئيک به سيستم «پايش فشار باد تايرها» (TPMS) بهره مند شده است. اين ســـامانه ، ميزان باد لاستيک ها را به راننده اعلام مي کند. سامانه ي TPMS کنار نمايش اطلاعات لازم، در صــــورت کم بودن باد لاستيک ها، به راننده هشدار مي دهد.
سيستم ضد سرقت (ايمبولايزر)، قفل مرکزي و قفل شدن خودکــار درها در سرعت بالاي ۱۰ کيلومتر بر ساعت از سامانه هاي ديگر کوئيک است. احتمالا سايپا با شناخت سليقه و خواسته مردم، تلاش کرده که از سياستهاي خودروسازان چيني تبعيت کند؛ سياستي که بيشتر بر حول محور امکانات و يا به قول معروف، آپشن ها مي چرخد. بنابراين همين ويژگيهاي کوئيک مي تواند مشتريان زيادي را به سمت آن جذب کند.
شبيه به BMW؟
نگاهي به طراحي خودرو مي اندازيم. کوئيک، در حقيقت همان ساينا هاچ بک است. هاچ بک بزرگي که شايد از ديد عده اي به عنوان کراس اور کوچک هم شناخته شود. X200 پلتفرم استفاده شده در کوئيک است؛ پلتفرمي که پيش از اين در تيبا و ساينا به کار رفته است. در تصاوير مربوط به کوئيک، تشخيص چهره ي ساينا با کوئيک کار آساني نيست! البته وقتي که تصوير اين دو خودرو را کنار هم مي گذاريم، شباهت و تفاوتهاي ظاهري دو خودرو بهتر مشخص مي شود.
جلوپنجره، فرم دريچه هواي سپر و فضاي چراغ هاي مه شکن از جمله تفاوتهاي ريز ساينا و کوئيک است. در ساينا شاهد يک جلوپنجره ي سه نواره بوديم که لوگوي سايپا را در دل خود جاي داده بود؛ درحالي که جلوپنجره ي اصلي کوئيک تنها يک نوار دارد و از محفظه ي مشبک در پشت آن استفاده شده است. نکته ي ديگر، فرم دريچه ي هواي کوئيک است که برعکس ساينا، يکپارچه بوده و سايپا بجاي نوار، از دريچه ي زنبوري شکل بهره گرفته است. همين امر در مورد طراحي چراغهاي مه شکن کوئيک هم صادق است. در حالت عادي بدون دانستن جزييات طراحي ذکر شده، تشخيص چهره ي جلو اين دو خودرو کمي گيج کننده است. چراغهاي نسبتا کشيده کوئيک، در تهاجمي جلوه دادن ظاهر اين خودرو نقش مهمي بازي کرده است.
در نماي عقب هم شباهت طـراحي کوئيک با اتاقهاي بامو ديده مي شود؛ شايد اگر کسي لوگوي بامو را در پشت اين خودرو بچسباند، شما را به اشتباه بيندازد! همچنين شباهت کمي هم با تيبا ۲ ديده مي شود. اگرچه کوئيک، استايل بدنهي مشابهي با تيبا ۲ دارد اما از عناصر طراحي متفاوتي بهره مي برد. همين عناصر طراحي در جديد کردن زبان طراحي نماي عقب کوئيک نقش مهمي را ايفا کرده اند. چراغهاي دو تکه ي عقب، فرم سپر و در صندوق کوئيک از بخشهاي اصلي طراحي کوئيک است که باعث تفاوت ظاهري عمده با تيبا ۲ شده است. روي هم رفته، زبان طراحي کوئيک نسبت به تيبا و ساينا، پخته تر ارزيابي شده که شايد خبر خوشحال کننده اي براي طراحان داخلي باشد. اما بايد تا عرضه شدن اين خودرو در خيابان ها و ديدن واکنش مردم به چهره ي کوئيک از نزديک، کمي منتظر بمانيم.
با توجه به شناختي که نسبت به پيشينه، طراحي، مشخصات فني و آپشنهاي اين خودرو پيدا کرديم، کوئيک مي تواند به عنوان يکي از انتخاب هاي خانواده هاي ايراني و نسل جوان قرار بگيرد. نکته اي که بازهم مطرح است، نبود رقابتي پويا براي سنجش و ارزيابي خودروهاي داخلي است. زمانيکه حق انتخابها محدود باشد، مشتريان مجبور به انتخاب يکي از چند مورد موجود هستند. اين دليلي مي شود که توانايي هاي يک خودرو در مقايسه با رقباي داخلي و خارجي در گستره ي قيمتي مشخص سنجيده نشود. شنيده شده که قيمت حدودي اين خودرو بين ۳۰ تا ۴۰ ميليون تومان است. اين مقدار مبلغ کمي نيست و مي توان با کمي تحقيق، خودروهاي دست دوم قدرتمند و زيباتري را تهيه کرد. حتي اگر به دنبال خودروي نو هستيد، گزينه هاي زيادي از محصولات ايران خودرو برايتان فراهم مي شود؛ خودروهايي مثل خانواده ي پژو (۲۰۶، ۴۰۵، پارس)، سورن، رانا، سمند، رنو تندر دنده دستي. برليانس H220 دندهاي و MVM 110s هم از انتخابهاي چيني موجود است که مي توان در محدوده قيمتي ذکر شده تهيه کرد. چيزي که بيشتر از همه مشتريان را براي خريد کوئيک تحريک مي کند، جديد بودن محصول، دنده ي اتوماتيک و آپشنهاي زياد اين اتومبيل است. در مورد کيفيت و عملکرد اين خودرو تا زمان عرضه ي محصول به بـــــازار نمي توان اظهار نظر کرد.
منبع: ديجيکالامگ/به کوشش:مهدی وفایی