نمایشگاه تجاری بین المللی ترکیه در صنعت خودرو با نام تجاری اتومکانیکا استانبول (۱) با هدف ایجاد ارتباط بین عرضه و تقاضای قطعات، تجهیزات و خدمات پس از فروش اصلی در سراسر دنیا و با دید منطقه ای به صورت سالانه برگــــــزار می گردد.
اتومکانیکا نام تجاری بین المللی است برای مهمترین وقایع نمایشگاهی سراسر دنیا از فرانکفورت تا شانگهای، شیکاگو، بیرمنگام، دوبی و استانبول و … که به صورت تخصصی روی خدمات پس از فروش صنعت خودرو بیشتر متمرکز است.
نمایشگاه خودرو فرانکفورت (IAA) اولین نمایشگاهی بود که در زمینه صنعت خودرو که از سال ۱۸۹۷ توسط انجمن صنعت خودرو کشور آلمان که به اختصار VDA نامیده می شود، در محوطه نمایشگاهی شهر فرانکفورت برگزارمی گردد. در ابتدا این نمایشگاه با موضوعات خودروهای سبک و سنگین و کلیه صنایع مرتبط با خودرو برگزار می شد. در سال ۱۹۷۱ به علت رکود اقتصادی حاکم بر اروپا، این انجمن برگزاری نمایشگاه فوق را لغو نمود. اما تعدادی از صاحبان تعمیرگاه ها و مراکز خدمات پس از فروش و برخی از سازندگان قطعات یدکی خودرو همچنان خواهان برگزاری نمایشگاه بودند. سرانجام شرکت نمایشگاه های بین المللی فرانکفورت، با استناد به این واقعیت که وضعیت اقتصادی موجود، امکان خرید خودرو نو را از مردم سلب نموده و بنابراین آنها مجبور به سالم نگاه داشتن خودروهای خود می باشند، نمایشگاه اتومکانیکا (Automechanika) (2) را بنیان نهاد. بدین ترتیب قطعه سازان و ارائه دهندگان خدمات پس از فروش راه خود را از سازندگان خودرو جدا نمودند. اولین دوره این نمایشگاه در سال ۱۹۷۱ با موضوعات قطعات یدکی، خدمات پس از فروش، تجهیزات تعمیرگاهی و کارواش برگزار گردید.
امور صادرات ساپکو به نیت افزایش سبد صادراتی قطعات خودرو قطعه سازان داخلی، به صورت گسترده ای و از سالیان قبل فعال بوده و از محمل نمایشگاه هائی مانند اتومکانیکا برای رسیدن به این هدف استفاده می کرده است، امسال نیز با پیشنهاد این تیم، گروه صنعتی پـــارت لاستیک به همراه شرکت های ایران دلکو، موتورسازی پویا نیستانک (رینگ و پیستون)، شایان صنعت (دیکس و صفحه کلاچ)، اطلس پمپ، مجتمع صنعتی شمال قالب (فورجینگ)، ایمن تک پیشرو (تجهیزات الکترونیک)، فولاد ذوب آمل به همراه امور صادرات و روابط عمومی ساپکو همانند سال گذشته غرفه ای را در نمایشگاه اتومکانیکا استانبول از ۱۷ تا ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ برپا کرد.
محوریت اصلی شرکت گروه در این نمایشگاه، بازاریابی برای محصولات گروه به خصوص توانمندی قالب سازی و ماشین سازی شرکت همگر توس بود که در مجموع با توجه به توان بالای قطعه سازان، ماشین سازان و قالب سازان ترکیه در قبال تنوع محدودتر قطعات تولیدی در ایران با توجه به نیاز فعلی خودروسازان و پلت فرم های محدود و قدیمی تر صنعت خودروسازی ایران، هدف بسیار سختی به نظر می رسید با این وجود از سوی مشتریان محدود و تیراژ پائینی از بازارهای عراق، سوریه و مصر برای قطعات سمند و ۴۰۵ مراجعه داشتیم.
راه حل منطقی برای آغاز فعالیت تجاری با قطعه سازی ترکیه، همکاری بازاریابی شبکه ای با قطعه سازان ترک می باشد، به این صورت که ما در ایران برای قطعات ایشان بازاریابی و توزیع کنیم و ایشان برای قطعات ما در ترکیه.
برای افزایش توان صادراتی باید سبد محصولات تولیدی به قطعات مصرفی خدمات پس از فروش فراتر از مصرف داخل و خودروهای به روز و بین المللی یا تمرکز بر قطعات مصرفی عمومی (به عنوان مثال در صنعت لاستیک؛ تیغه برف کن یا تسمه) رو کرد.
البته نمایشگاه محملی هم بود برای شناسائی تولید کنندگان تُرک مواد و ملزومات مورد نیاز تولید کنندگان داخل ایران و مذاکره رودرور.
عکس و گزارش: شهرام رزازان/مدیر پروژه اتونیوم