هنگاميکه شما تصميم ميگيريد خودرويي انتخاب و خريداري کنيد، قطعا ملاکهاي متعددي در ذهن داريد. درکنار خيلي از موارد حتماً ابعاد خودرو هم براي شما مهم است. خیلی ها براي محيطهاي شهري و پرترافيک ترجيح ميدهند از خودروهاي کوچکتر استفاده کنند و براي مسافرتها نوع بزرگتر را انتخاب ميکنند. البته هستند افراديکه خودروي بزرگتر را براي شرايط مختلف ارجحمی دانند و درکنار تمامي معايب و مزايا بر روي ايمني بالاتر آنها حساب ويژه اي باز ميکنند.
در اين قسمت قصد داريم به زبان ساده به بررسي اين موضوع يعني ارتباط ابعاد خودرو و ايمني آن اشاره کنيم.
به طور کلي پايه و اساس چنين طرز فکري بيشتر زماني بروز ميکند که يک خانواده قصد دارد براي فرزند خود و به اصرار وي خودرويي را تهيه کند. بنابراين براي اينکه خيالشان از بابت خطر تصادفات کمي راحت تر باشد ترجيح ميدهند نوجوان تازه کار پشت يک خودروي SUV نسبتا بزرگ بنشيند تا اينکه يک ماشين ارزان قيمت و جمع و جور. اما چرا؟ خب برداشت اصلي اينگونه است که حجم بزرگتر خودرو هنگام بروز تصادفات، مخصوصا از نوع رودر رو (يا به اصطلاح شاخ به شاخ)، احتمال تلفات مالي و جاني را کاهش ميدهد. اين نظريه به نظر درست و منطقي است اما دلايلي وجود دارد که ميتوان هنگامتصمیم گیری اين نظريه را ناديده گرفت.
هنگام تجزيه و تحليل آمار مربوط به تصادفات، بيشتر حوادث جاده اي مخصوصا از نوع شاخ به شاخ مورد توجه عموم قرار ميگيرد. براساس گزارشات موسسه بيمه آمريکا در حوزه ايمني بزرگراه ها (IIHS)، بيش از نيمي از تصادفات رو در رو منجر به مرگ شده اند. محققان با تجزيه و تحليل بر روي ۸۳ هزار تصادف به اين نتيجه رسيده اند که نوع وسيله نقليه نقش پررنگي در امنيت تصادفات دارد. با توجه به قواعد فيزيک پايه، هنگام تصادف خودرو با وزن بيشتر فشار بالاتري را به خودرو ديگر وارد ميکند که همين امر شدت تصادف را بالاتر ميبرد. پس يک خودرو SUV با وزن بيشتر خسارت بيشتري به بار می آورد کما اينکه ارتفاع بالاتر آنها هم ميتواند احتمال واژگون شدن را افزايش دهد. البته از سال ۲۰۱۲ ميلادي به بعد، استفاده از سيستم کنترل پايداريدر توليد خودروهاي جديد الزامي شده است.
امروزه بواسطه استفاده از تجهيزات ايمني به روزي همچون ترمزهاي ABS، ايربگهاي جانبي، و سيستم کنترل پايداري، خودروهاي کوچک تـوليد شده از ايمني بالايي بهره مند شده اند. اين محصولات همچنين در موارد پيشگيري از تصادف مثل آزمون ترمزگيري در سطوح خيس و خشک، عملکرد به مراتب بهتري را نسبت به SUV ها ازخــــود نشان داده اند. تست جالب ديگري که IIHS در مورد تصادفات انجام داده مربوط به نسخه هاي هيبريدي و غير هيبريدي از يک مدل خودرو است. در اين تست مدل هيبريدي ۲۵ درصد آمار تصادف کمتري را ثبت کرد. اما اين مزيت به خاطر وزن بيشتر خودروي هيبريدي نيست بلکه مشخص شده افراديکه اين نوع وسايل نقليه را انتخاب ميکنند، رانندگي ايمن و محافظه کارانه تري دارند. فارغ از مسائل مربوط به ايمني خودرو و فناوريهاي آن، هنوز هم مهمترين عامل در عدم بروز تصادفات به سبک رانندگي و دقت و تمرکز بالا بازميگردد.
از بعد فني ثابت شده که خودروهاي SUV و همينطور ماشين هاي سنگين ايمني بيشتري را براي رانندگان خود به ارمغان مي آورند اما پيشرفتهاي حاصل شده در زمينه ايمني در خودروهاي کوچکتر باعث شده تا شکاف بين آنها به حداقل ممکن برسد. بنابراين ميتوان نتيجه گرفت که خودروهاي سبک و جمع و جور امروزي نسبت به مدل هاي بزرگتر و قدیمی تر، انتخاب بهتر و عاقلانه تري هستند. اما با اين حال هيچگاه نبايد رانندگي باآرامش و بدون عجله را فراموش کرد.
منبع:مجله خودرو/ به کوشش:وحید فرهمند صدر/شرکت عایق خودرو توس