مهندسي يعني «به کار بردن دانش و فناوري به منظور طراحي و يا توسعه ساختارها، دستگاهها، ماشين آلات يا
فرآيندهاي توليد، کار کردن با آنها، به کار بردن و يا ساختن و به کار انداختن آنها از طريق درک کامل ساختمان آن ها». علاوه بر اين ها، يک مهندس بايد با تمامي جنبههاي مرتبط با موضوع از جمله هدف و کاربرد يک ابزار، مسايل مالي و اقتصادي مرتبط با آن، چگونگي حفظ سلامتي و امنيت انسان و طبيعت در هنگام طراحي، توسعه يا بکارگيري ابزار و وضعيت حقوقي و مالکيت آن، آشنايي کافي داشته باشد. به اين ترتيب ميتوان گفت که هدف نهايي مهندس، درست عمل کردن است؛ حال آنکه که کار دانشمند، آگاهي و دانستن است. دانشمند به جمع آوري، طبقه بندي، سازماندهي و تفسير دانستهها و فرضيات ميپردازد. در حالي که مهندس از اين دانش براي حل مشکلات استفاده ميکند. بر خلاف دانشمند، مهندس اغلب آزاد نيست تا موضوع و مشکل مورد علاقه خود را انتخاب کند. وظيفه او اين است که به حل مشکلاتي که پيش بيني شده يا پيشبيني نشده رخ مينمايد، بپردازد. او بايد به صرفه اقتصادي عمل خود يا ادامه کار يک وسيله يا سيستم، بهبود بازدهي آن و پرهيز از پيچيده کردن بيمورد سيستم نيز بيانديشد.
مهندسان کساني هستند که دنياي ما را ميسازند. هر چيزي که امروز وجود دارد ابتدا ايدهاي بوده که پرورش يافته و با موفقيت ساخته شده است و امروز در اختيار ماست. اما بزرگترين مهندسان تاريخ چه کساني بودند؟ در اين مطلب, ده مهندس برتر تاريخ را بررسي مي کنيم.
۱۰- نيکلاس اتو (Nicolaus Otto)
نيکلاس اتو، مخترع آلماني در ۱۰ ژوئن ۱۸۳۲ چشم به جهان گشود. او موتورهاي چهارزمانه يا چرخه اتو را توسعه داد. بطوري که سوخت در محفظه پيستون دچار احتراق بشود و بدين ترتيب موتور احتراق داخلي ساخته شد. گوتليب دايملر و کارل بنز اولين بار از اين موتورها به عنوان نيرو محرکه اتومبيل ها استفاده کردند که تا به امروز نيز ادامه دارد. نيکلاس اتو شيوه رفت و آمد مردم را در سراسر جهان براي هميشه تغيير داد.
۹- آلن تورينگ (Alan Turing)
آلن تورينگ در ۲۳ ژوئن ۱۹۱۲ در انگلستان به دنيا آمد. وي را به عنوان توسعهدهنده سيستم باينري (دو دويي) و پدر علم کامپيوتر ميشناسند. کامپيوتري که شما هم اکنون از آن استفاده ميکنيد، از همين سيستم بهره ميبرد. آلن تورينگ در جنگ جهاني دوم موفق به شکستن کد ماشين رمزنگاري آلماني انيگما شد. کاري که اگر انجام نميشد، پيروزي بر آلمان را بسيار دشوار ميکرد. پس از جنگ نيز وي موفق به ساختن کدها و همچنين شکستن بسياري ديگر از کدها شد. هر چند آلن تورينگ به صورت فيزيکي دستگاهي نساخته است، اما پايهگذاري سيستم باينري باعث شد که وي جزو ۱۰ مهندس برتر جهان قرار بگيرد.
۸- ميخاييل کلاشنيکف (Mikhail Kalashnikov)
او در دهم نوامبر ۱۹۱۹ در روسيه متولد شد. با اينکه الگوي ساخت اسلحه «کلاشنيکف» AK-47 از اسلحههاي ديگر گرفته شده بود اما سادگي طراحي و سرعت عمل و شليک بيوقفهاش نشان از نبوغ سازندهاش داشت. توليد اين سلاح ارزان بود، استفاده از آن به راحتي انجام ميشد و به سختي ميشکست. براي اولين بار اين سلاح ۵۷ سال پيش توليد شد و هنوز هم در جهان توليد ميشود و مورد استفاده قرار ميگيرد. بنابراين نبايد در موفقيت AK-47 شکي داشت. همچنين در طول اين سال ها انواع تفنگ ساچمه اي و sniper و سلاح هاي ديگر از اين سلاح مشتق شد. شايد AK-47 بهترين و پرنفوذترين اسلحه در طول تاريخ باشد. البته بايد ديد که کودکان خاورميانه و آفريقا اين سلاح را چه مينامند؟!
۷- ارشميدس (Archimedes of Syracuse)
ارشميدس يک انسان افسانهاي بود. شايع است که او طرح هايي نظير آينه مرگ اشعه و جرثقيل کشنده کشتيهاي رومي داشت که البته هيچگاه ساخته نشدند. او توانست منجنيقها را بهبود بخشد، اهرم ها و قرقرهها را توسعه دهد و پيچ ارشميدسي را اختراع کرد که با استفاده از آن مي شد آب را جهت آبياري مزارع در ارتفاع، بالا برد. همچنين وي عدد مشهور پي (۱۴/۳) و بسياري ديگر از قوانين رياضي را محاسبه کرد که مهندسي مدرن امروز بدون آنها ممکن نبود.
۶- ويلبر و اورويل رايت (Wilbur and Orville Wright)
يکي از نشانههاي مهندسي درخشان آن است که شما بتوانيد زمينه کاري جديدي خلق کنيد. کاري که برادران رايت انجام دادند. قبل از آنها بسياري تلاش کرده بودند که پرواز کنند. اما اين برادران آمريکايي رايت بودند که دانش هوانوردي را پايه گذاري کردند. آنها سيستم کنترل سه محوره را توسعه دادند که امري لازم براي پرواز به حساب ميآيد. همچنين آنان پايهگذار دانش ايروديناميک نيز محسوب ميگردند. شکي نيست که کار اين دو برادر جهان را متحول ساخت.
۵- هرون (Hero of Alexandria)
اين مرد ميتوانست انقلاب صنعتي را با اختراع دستگاه Aeolipile (که به آن موتور هرون هم مي گويند) در سال ۵۰ بعد از ميلاد آغاز کند. دستگاه وي شامل يک توپ بود که با نيروي بخار و با سيستم ابتدايي جت به چرخش در ميآمد. اما متاسفانه هرون از درک آن که چه چيزي اختراع کرده غافل بود و اختراعش را چيزي جز يک اسباببازي سرگرم کننده نميدانست. هرون مطالب مختلفي در زمينه پنوماتيک، رياضيات و فيزيک نيز نگاشته است.
۴- جيمز وات (James Watt)
جيمز وات مخترع اسکاتلندي در ۱۹ ژانويه ۱۷۳۶ زاده شد. او بر روي موتورهاي مختلفي کار کرد و تمرکزش را بر روي گاورنر موتورها گذاشت. او توانست گاورنر را طوري اصلاح کند که موتور بتواند در سرعت هاي مختلف کار کند. او با اين کار ظريف و ساده خود را در جمع ۱۰ مهندس برتر دنيا قرار داد.
۳- توماس اديسون (Thomas Edison)
در ۱۱ فوريه ۱۸۴۷, توماس اديسون در آمريکا چشم به جهان گشود. وي با دارا بودن رکورد ۱۰۹۷ اختراع ثبت شده، پرکارترين مخترع تاريخ است. او گرامافون را توسعه داد، لامپ رشتهاي را اختراع کرد و دوربين تصاوير متحرک و پروژکتور را ساخت. همچنين او اولين نيروگاه برق و سيستم توزيع را بنا کرد. بدون اختراعات وي زندگي مدرن تقريبا غير ممکن بود.
۲- نيکلا تسلا (Nikola Tesla)
نيکلا تسلا، متولد ۱۰ جولاي ۱۸۵۶، شايد بزرگترين مهندس برق تمام تاريخ است. او لامپ فلورسنت، سيم پيچ تسلا، موتور القايي و برق سه فاز را اختراع کرد و سيستم توليد جريان متناوب را با استفاده از ژنراتور و ترانسفورمر توسعه داد. برخي گفتهاند که تسلا قرن بيستم را اختراع کرد. متاسفانه وي در سال هاي پاياني عمر دچار جنون شد و در گمنامي درگذشت. اما اختراعات ارزشمندش هر روز خود را به ما نشان ميدهند تا او را همواره به ياد داشته باشيم.
۱- لئوناردو داوينچي (Leonardo da Vinci)
شايد بتوان وي را روياييترين مرد تمام قرون ناميد. لئوناردوي ايتاليايي بر روي اختراعاتي نظير هليکوپتر، تانک و زيردريايي کار کرده بود. مهندسان مدرن ثابت کردهاند که بسياري از طرح هاي لئوناردو از جمله پلها، گلايدر، سيستم انتقال، چتر نجات به خوبي کار ميکنند. تنها چند مهندس در تمام تاريخ وجود دارند که اکثر طرح ها و اختراعات شان به خوبي کار ميکند. لئوناردو با فاصله بسيار زيادي از ديگران بزرگترين مهندس تمام دوران نام گرفته است.